Hur man tar extrema närbilder av insekter och andra småkryp ute i det fria


 

Min kamera med omvänt objektiv och blixt

Home
Image Galleries
 

  Först och främst, krypen kommer inte att posera för dig, så glöm stativet. Du måste använda handhållen kamera och du måste vara snabb. Ett bi sitter inte stilla mer än en sekund eller två, det är all den tid du har på dig för att fokusera och ta bilden. Om du efter timmar av hårt arbete fått mer än två eller tre bilder från en rulle film, har du haft tur.

  För att uppnå bra bildskärpa och ge möjlighet till bra belysning i det extrema när- bildsområdet bör du använda en omvändningsring för att motera objektivet bak och fram, dvs med frontlinsen mot kameran - ju kortare bännvid ju större förstoring. Ett antal mellanringar att montera mellan objektivet och kameran behövs också för att komma ännu närmare.
  Om du inte har några mellanringar, är det möjligt att använda en kopplingsring för att montera två objektiv tillsammans fron mot front. Objrktivet med den längsta brännvid- den monteras alltid på kameran, och är då också den som bestämmer bländaren.

  Med objektivet monterat bak och fram är ett bra motljusskydd är ett måste för att eliminera ströljus och reflexer orsakat av ljus från området utanför själva motivet. Som du kan se på bilden ovan har jag använt ett bakre linsskydd med ett litet hål borrat i centrum. En annan sak med objektivet monterat bak och fram på ett antal mellan- ringar och nerbländat till 16 eller så, det blir mycket mörkt i sökaren - du behöver verkligen en solig dag, men å andra sidan är det ju just då som småkrypen är som mest aktiva.

  Även om du har den här soliga dagen är det långt ifrån det ljus som behövs för att ta några bilder, du behöver ytterligare en ljuskälla. Jag pratar om en stor blixt, inte två eller tre små som ger konstiga små skuggor och reflexer som pekar åt olika håll.

  Så här beräknar du avståndet mellan blixten och motivet:

               Ledtal för vald film               
bländare × (förstoringsgrad + 1) × 2

http://www.macrophotography.org

http://azone.clubsnap.org/insectguide/page01.html